, , ,

Solutions to Samsung Galaxy S4 Lollipop Update Issues [Part 3]

s4 lollipop 3

Welcome to the third part of our series dedicated to addressing issues encountered by S4 users after updating to Lollipop. As mentioned in our second post, we are expanding this series to do our part in educating Android users on the problems affecting S4 devices due to the recent Lollipop update. You will notice that the solutions almost appears uniform in most cases here–clearing of cache partition and factory reset. That’s because these are really the only two effective ways users can do on their end when confronted with problems after a major update. While the solutions to Samsung Galaxy S4 Lollipop update issues provided here are important, we also consider making the entire community aware of a wide range of ills due to Lollipop equally important. So, while problems may vary across carriers, the two main solutions are the ones mentioned.

Should you wish your experience with the new Lollipop with us, please contact us by using the link provided below.

 

Problem #1: Battery drain problem after updating Samsung Galaxy S4 to Lollipop

My device was working fine with KitKat 4.4 then i got the official update of Lollipop 5.0.1 and it was working perfectly for month but now all of sudden i am facing two issues:

  • overheating
  • abnormal battery drain

i have tried safe mode option but both issues are still same. So, is this hardware issue or software?

P.S i have changed battery as well but issue is still same. — Sami

Solution: Hi Sami. Using Safe mode is useful if you suspect that a rogue app may be causing the problem. If the two issues happened after Lollipop update, other potential solutions would be to wipe the cache partition and do a factory reset afterwards. Doing these steps can help ensure that the caches being used by Android, including the one that stores old and possibly corrupted files, are removed. If nothing changes after doing all these, you must be out be out of luck. Just get a phone replacement.

 

Problem #2: Samsung Galaxy S4 not detecting networks upon updating to Lollipop

GT-19505 on orange, having upgraded to Lollipop now it says networks unavailable, was working before upgrade, spent hours searching for solutions, none worked, tried to access service mode with *#0011#, back, then input 1, back but nothing happens…tried different SIM cards but still same…any advice would be appreciated before i sell it for spares….– Chris

Solution: Hi Chris. We have not heard a similar problem from our readers so this must be a unique new case. Please try to restore the phone to its factory defaults via master reset and see if that makes any difference. If the firmware is causing this problem, a factory reset should fix it.

Problem #3: No Lollipop update yet for Samsung Galaxy S4, How to update Samsung Galaxy S4 to Lollipop

Hello. I have a Samsung Galaxy S4 device, model I-9506. I still cannot update my software to Lollipop. I have totally reset my device and try every day to get the software update, but still nothing to see. Is there a solution or do I have to wait? — Speerstra

Solution: Hi Speerstra. Over-the-air (OTA) updates usually depend on your carrier’s schedule so there’s no telling when your turn will come. Try to use Samsung Kies and see if you can update the device using it. Otherwise, please call your network provider and ask them how to do it.

Problem #4: Rocka Bowling 3D app does not work with Lollipop-updated Samsung Galaxy S4

Before the Lollipop update I had downloaded and played a game called Rocka Bowling. Once the update took place, I played a couple of times then it wouldn’t allow me access any longer. I uninstalled it and reinstalled it multiple times and nothing. I was able to Bluetooth it to another device from my device and it worked fine. However it don’t work on my device anymore. Please help me get my favorite game back. Thanks in advance for ur help. — April

Solution: Hi April. There must some compatibility issue at play here. Upon checking Rocka Bowling 3D in Google Play Store, it shows that its most recent update was done on May 16, 2012. That means that the developer have stopped updating this app making it not fully compatible with the new Android Lollipop.

Please contact the developer and ask their assistance regarding this matter.

Problem #5: Samsung Galaxy S4 screen mirroring problem on Lollipop update

I screen mirror on my Galaxy S4 and now sound no longer comes with image as it used to. My devices I am working with are a Sony Bravia LCD TV, Sony Bluray & Roku. I took this problem to the Samsung store at Best Buy and they witnessed the problem on their Samsung TV. We Googled your “S4 Screen Mirror No Sound” procedure. The Samsung store followed it & wiped out the cache partition & that did not solve the problem. The store said the next best option is MHL, a wired solution & they showed that it worked. I am curious if this was a casualty due to migration from KitKat to Lollipop?? Will screen mirroring ever work the way it used to? — Joseph

Solution: Hi Joseph. There is a separate downloadable support patch for screen mirroring from Samsung in Google Play Store. Please install it on your phone and see if it still works. Alternatively, you also contact the team that develops screen mirroring here.

Problem #6: Network-related issues after Samsung Galaxy S4 was updated to Lollipop

Connectivity to 4G data goes in and out like crazy. No network available issues when searching with Google and other “no network available” errors with other apps/browser. 4G icon goes on and off when this occurs. Only a restart will bring it back and even then, sustainability is poor at best. This also effects receiving emails and other pushed data. No issues until Lollipop update. — Ed

Solution: Hi Ed. Must be the firmware causing your network woes. Please wipe the cache partition and do a factory reset.

Problem #7: Online game stops working when Samsung Galaxy S4 was updated to Lollipop

Hello. I’m reporting some issues from my Samsung Galaxy S4 that it has a bad server and it’s not from my network Wi-Fi problem. How did I knew??  Will downloading some video games that supports multi-player game which works on online it doesn’t work because of the bad server I think when I update my 4.0 to 5.0 something went wrong. I hope you understand me.

It’s all about the server I’m trying to play some online games on my phone but it doesn’t want to work because of the weak server and they are no issues with my Wi-Fi network. Thank you for your help .– Thamer

Solution: Hi Thamer. If you are having a hard time playing with an online game after updating your device to Lollipop, please follow the rest of the solutions mentioned above first. If the situation will not change, contact the developer of that game and ask their assistance in resolving the problem.

Problem #8: Email syncing problem after Samsung Galaxy S4 Lollipop update

Hello. Is there a solution to this problem? Yes I’ve tried everything that’s been posted on fixing this syncing problem but nothing works for me. I’ve updated to the new Lollipop version and that’s where the problem started. Nothing pushes or notifies me on my phone. When i turn Wi-Fi on it then shows all new mail and any other notifications but not over the mobile data? if I turn off and then on the sync it will update but only the once never again till you repeat the on/off of sync? any solutions?

model sgh-1337M

version 5.0.1.

Thanks for reading. — Steve

Solution: Hi Steve. Under normal circumstances, this problem can easily be fixed by going under Settings>Data usage and making sure that there’s no data limit and that auto sync option is checked.

If that won’t fix your problem, kindly delete the cache partition and do a factory reset.

Problem #9: How to close all opened apps at once in Lollipop updated Samsung Galaxy S4

Hi. I just read your article about some problems that occur on the Samsung Galaxy S4 after the recent Lollipop update. I have a question concerning my phone. I have included a screen shot.

When I hold my menu button I get this screen (in the photo). I used to be able to click the button on the far right bottom and it would automatically close all open windows with just one tap. Since the Lollipop update, I now have to click the “x” at the top right of each window and close them out all desperately. Is there a way to just be able to “close all” with that button on the bottom right?

Thank you. — Sherry

Solution: Hi Sherry. The only way to close all apps at once if you are in this screen is by tapping the “Close all” option marked in red rectangle below in the photo below.

Problem #10: Samsung Galaxy S4 freezes video at 2-minute mark after Lollipop update

Ever since I updated my phone to Lollipop when I watch a video it will play like it’s supposed to till about 2 min mark then it freezes up and I can still hear it but can’t watch video, and also with Pandora it will play till about 2 minutes then will I can’t hear nothing till the next song comes on then the same thing with that song. And Facebook freezes up when it hadn’t before. Thanks for any info. — Tammy

Solution: Hi Tammy. There are no other effective solutions for your problems than by clearing the cache partition and factory reset. If these won’t fix the problem, we don’t know what will.

Problem #11: Bluetooth disconnection and battery problems on Samsung Galaxy S4 after Lollipop

Hi. I have had nothing but problems with my phone since the last update ( within last month) don’t know what update it was…. kaki? Lollipop? not sure but, I have had my phone for 2 years and NEVER had a problem until that update!

My phone battery doesn’t last 24 hours now, used to last like 2 days.

Sometimes my notification works when I get a text, but not always. My Bluetooth sometimes cuts out to doesn’t work and I’ve never had a problem with it before either.

Like I’ve said, I’ve had my phone for 2 years and love it, never had a problem with it.

HELP PLEASE! — Tammy

Solution: Hi Tammy. Please check these articles and follow our suggestions:

 

 

 


Engage with us

If you are one of the users who encounters a problem with your device, let us know. We offer solutions for Android-related problems for free so if you have an issue with your Android device, simply fill in the short questionnaire in this link and we will try to publish our answers in the next posts. We cannot guarantee a quick response so if your issue is time sensitive, please find another way to resolve your problem. 

When describing your issue, please be as detailed as possible so we can easily pinpoint a relevant solution. If you can, kindly include the exact error messages you are getting to give us an idea where to start. If you have already tried some troubleshooting steps before emailing us, make sure to mention them so we can skip them in our answers.

TheDroidGuy has social network presence as well so you may want to interact with our community in our Facebook and Google+ pages.